på Svenska

Välkommen till Aha Lodge

Upplev en personlig och minnesvärd drömsemester på Aha Lodge, oavsett om du väljer ridturer, fiske, vandring eller att bara slappna av och ta det lugnt. Här är luften ren och frisk och naturen är både storslagen och orörd. Kom bort från trafikstockningar, tidspress och stress, här upplever du din egen unika semester…

Aha Lodge ligger mitt i vildmarken, omgiven av skogar och myrar invid sjön Aha i svenska Lappland. Ibland kallas Lappland för ”Europas Alaska”, de vidsträckta skogarna, bergslandskapen och de otämjda vattendragen med lax och annan ädelfisk påminner om Alaska. Fjällkedjan i väster är våra ”Rocky Mountains”. Samerna, de sista nomaderna i Europa är vår ”First Nation”. De sprakande höstfärgerna i september är vår ”indian summer” och malmfyndigheterna är vårt ”Klondike”. Så varför resa långväga då Europas Alaska, Lappland ligger så nära?

Vindelfjällens naturreservat i västra delen av Sorsele och Storumans kommuner är ett av de största skyddade områdena i Europa. Vindelälven är en av de få oreglerade älvar som finns kvar i Europa. Och det finns mycket mer att utforska och uppleva här, vi väntar på att få visa dig…

Tillsammans kan vi göra dina dagar på Aha Lodge till årets bästa dagar. Efter en god natts sömn i en av våra stugor kan du vakna till örnens skriande läten, enkelbeckasinens brummande eller gökens klassiska ko-ko ko-ko. Efter en god frukost är det dags för din egen äventyrsdag.

Kvällarna kan du njuta framför brasan, där alla berättar om dagens upplevelser. Eller bara ta det lugnt och lyssna till naturens alla ljud.

Vi följer vår motto – att leva i och med naturen – för att ge dig naturliga och naturnära upplevelser. Stanna gärna någon dag extra så du få tid att vänja dig vid stillheten i naturen och lugnet den kan ge dig.

När vi rider så försöker vi efterlikna de vilda djuren, allt vi lämnar efter oss är hovavtryck. På ridturerna spanar vi efter räv, ren, älg och björn.

Du behöver inte vara en van ryttare för att delta på våra ridturer eller biolog för att njuta av naturen hos oss. Dina personliga önskemål är nyckeln till ett minnesvärt besök, i Lappland, på Aha Lodge och i naturen.

Vår fasta övertygelse är att det är nödvändigt att behandla naturen med respekt. Här i hjärtat av Lappland känner vi verkligen oss som en del av den.

Här ligger Aha Lodge

Resa till Lappland

Lappland är ofattbara 388 350 kvadratkilometer stort, beläget i den allra nordligaste delen av Europa. I väster och i norr når Lappland Nordatlanten och Norra Ishavet. Lappland sträcker sig genom de norra delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Trots att regionen är glesbefolkad och naturen är vidsträckt är infrastrukturen förvånansvärt bra.

Aha Lodge ligger nära Sorsele och det finns många vägar hit. Till Umeå går det flera flyg dagligen från Stockholm och Göteborg. Till Arvidsjaur finns dagliga flygförbindelser måndag till fredag och söndag under hela året.

Genom Sverige går två huvudvägar till Lappland. E4 utmed östkusten mot Bottenviken till Haparanda och den berömda Inlandsvägen, E45 från Göteborg till finska gränsen vid Karesuando. E45 passerar 12 km från Aha Lodge och är det självklara valet för dig som kör bil eller kommer med buss.

Ett annat resealternativ är tåg från Stockholm till Umeå och vidare med buss till Sorsele. Sommartid är tåg från Stockholm till Östersund och vidare till Sorsele med Inlandsbanan som går parallellt med E45 genom Lappland.

Var ligger Sorsele och Aha Lodge?

Sorsele ligger ungefär 300 km nordväst om Umeå, i landskapet Lappland och i Västerbottens region. En av de svenska nationalälvarna, Vindelälven startar i Sorseles fjälltrakter och rinner mot Umeå på sin väg mot Bottenviken. Parallellt med Vindelälven går väg 363 från Umeå genom det kuperade inlandet till Sorsele. En asfalterad och vacker väg att köra.

Aha Lodge ligger ungefär 20 km utanför Sorsele nära sjön Aha, en liten bit från byn med samma namn. Byn är inte stor, förutom oss bor det nio invånare i byn, mitt i Lapplands underbara natur.

Välj rätt väg

Med bil: kartor.eniro.se/vägbeskrivning eller www.trafikverket.se

Med buss: www.tabussen.nu, www.resrobot.se eller www.lapplandspilen.se

Med tåg: www.sj.se

Med flyg: www.swedavia.se/umea

Transfer till oss

Om du inte kör egen bil så hämtar vi naturligtvis dig eftersom det inte går allmänna kommunikationer ända fram till Aha. Vi hämtar dig gratis från Sorsele järnvägsstation och Sorsele busstation.

Boende

Stuga Ren

Stugan är en mysig timmerstuga byggd med virke som huggits i våra omkringliggande skogar. Stugan består av tre rum och en altan som ligger perfekt för att njuta av morgonsolen. I sovrummet finns en enkelsäng och en våningssäng. I allrummet finns matplats och ett komplett kök med spis, diskbänk, kylskåp och allt övrigt som behövs för att laga mat. Här finns också en liten vedkamin för värme och mys. I badrummet finns tvättställ och en miljövänlig toalett.

Dusch och WC finns i vår huvudbyggnad.

Du kan naturligtvis hyra stugan på Aha Lodge utan något dagsprogram, till ett fast pris.

Pris stuga Ren: 

 • 495 SEK/dygn för högst tre vuxna.
 • 10% rabatt för bokningar på minst fem dygn för högst tre vuxna.
 • El och ved till kaminen ingår i priset.

Stuga Ekorre

Den här stugan ligger i björkskogen nära Aha Lodge med utsikt över myrmarkerna. Stugan har två liggplatser på loftet, ett stort allrum med köksutrustning, gasspis och kylskåp. Stugan är utrustad med en miljövänlig toalett. Dusch finns i huvudbyggnaden. Det finns också en grill vis stugan.

Du kan naturligtvis hyra stugan på Aha Lodge utan något dagsprogram, till ett fast pris.

Pris Stuga Ekorre: 

 • 495 SEK/dygn för högst två vuxna.
 • 10% rabatt för bokningar på minst fem dygn för högst två vuxna.
 • El till kylskåp, gas till spis och ved till kaminen ingår i priset.

Hus Älg

Det här huset är typiskt för norra Sverige, ett rödmålat mindre trähus, byggt med virke som avverkats i närliggande skogar och sågats på den lokala byasågen. I huset finns två sovrum med vardera två bäddar, badrum med dusch, ett mysigt vardagsrum och ett fullt utrustat kök.
I köket finns en frys, något som uppskattas av fiskare.

Huset värms upp av en vedeldad kökspanna som sprider värmen till element i alla rum. I trädgården finns en trevlig grillplats.

Du kan naturligtvis hyra huset på Aha Lodge utan något dagsprogram, till ett fast pris.

Pris Hus Älg: 

 • 900 SEK/dygn för högst fyra vuxna.
 • 6000 SEK/vecka för högst fyra vuxna.
 • El och ved till kaminen ingår i priset

Allmänt för stugor och hus

Städning: Städkostnad på minst 750 SEK debiteras om inte stugan är städad vid avresa.

Sänglinne och handdukar: 75 SEK/set.

Ankomst och avresa: Vi ser gärna att ni anländer klockan 16 eller senare. Vill ni komma vid annan tidpunkt så kontakta oss. Huset eller stugan ska vara städad och klar klockan 11:00 på avresedagen. Tack.

Tänk på att alla våra hus och lokaler är RÖKFRIA!

Aktiviteter

Ridturer för både nybörjare och vana ryttare

Under mottot “Upptäck Lappland” erbjuder vi flera ridturer som passar både nybörjare och vana ryttare. Det spelar ingen roll om du bor på Aha Lodge eller om du passerar med bil, husbil eller tåg. Lämna resestressen bakom dig, byt ratten mot tyglar för en dag eller två. Naturen väntar på dig.

Alla turer leds av oss och innefattar en kort introduktion, ridhjälm och mat på de längre turerna.

Välj den tur som passar bäst för dig:

En till tre timmar: Turen tar dig till de närmaste omgivningarna kring byn Aha. Du väljer själv hur långt du vill rida. Pris: 200 SEK/timme.

Halvdagstur – ca fyra timmar: Turen tar dig till naturen i närområdet kring byn Aha. Mellanmål och alkoholfri dryck ingår I priset.

Pris per person: 795 SEK med 2-3 deltagare, 995 SEK om du är ensam.

Dagstur – ca sex timmar: Turen går I bergstrakterna kring Aha. Mörka skogar, glesa höjder, lugnasjöar och strömmande älvar väntar på oss. Lunchpaket och alkoholfri dryck ingår I priset.

Pris per person: 1 195 SEK med 2-3 deltagare, 1 495 SEK om du är ensam.

Tvådagars tur – två dagar med en övernattning utomhus: Den här turen tar dig rakt in I vildmarken. Vi rider genom djupa skogar till vår vildmarkscamp där vi tillbringar kvällen, äter middag vid lägerelden och övernattar. Nästa dag rider vi tillbaka till Aha Lodge. Lunchpaket dag ett, middag, frukost och alkoholfri dryck ingår I priset.

Pris per person: 1995 SEK med 2-3 deltagare, 2 495 SEK om du är ensam..

Väckte vi ditt intresse? Kontakta oss gärna.

SADDLE’n’PADDLE – dagstur

En fantastisk och omväxlande dag. Vi startar ridturen vid Aha Lodge. Vi passerar sjön Aha rider upp i de skogsklädda höjderna utan för byn till en idyllisk lägerplats där vi får något att äta. Därefter byter du sadeln mot en kanot och paddlar över sjön för att slutligen komma tillbaka till Aha Lodge. Njut av stillheten på sjön, gör ett strandhugg och ta ett dopp, eller ta med ett fiskespö. Förhoppningsvis lyckas du fånga din egen middag. Oavsett vad du väljer att göra under din kanottur så kommer de trolska omgivningarna att etsa sig fast i ditt sinne.

Pris per person: 995 SEK. Minst två och som mest fyra deltagare.

SADDLE’n’PADDLE – med övernattning

En specialanpassad tur för naturälskare och ”nybörjare” i friluftsliv, i hjärtat av svenska Lappland.

Dag ett: Ut I vildmarken

Vi samlas på Aha Lodge. Kommer du med Inlandsbanan så hämtar vi dig på järnvägsstationen I Sorsele. Över en kaffe med tilltugg går vi igenom turen och du får lära känna vår guide. Efter det är det dags att sadla på hästarna och göra oss klara. Turen tar oss genom Lapplands djupa skogar till en idyllisk lägerplats som vi når tidigt på kvällen. Ta efter hästarnas lugn och låt naturen förtrolla dig. Efter middagen har du kvällen fri att undersöka omgivningarna, fiska, plocka lite bär till dessert eller helt enkelt ta det lugnt. Nattsömnen kommer troligen snabbt när du funnit dig tillrätta i ditt tält.

Dag två: Lappland I kanot

Vi startar vår kanottur tillbaka till Aha Lodge när vi ätit frukost. Njut av tystnaden och stillheten på sjön, gör strandhugg och ta ett dopp och har du tur får du se en bäver. Oavsett vad du väljer att göra under din kanottur så kommer de trolska omgivningarna att etsa sig fast i ditt sinne.

På Aha Lodge har du tid att fräscha upp dig innan du fortsätter din resa. Om du ska åka vidare med Inlandsbanan ordnar vi transfer till Sorsele. Då hinner du äta lunch och shoppa innan tåget avgår.

Turen inkluderar:

 • Transfer Sorsele – Aha Lodge tur och retur.
 • En övernattning I tvåmanstält.
 • Liggunderlag och sovsäck.
 • Kaffe och kaffebröd vid turgenomgången.
 • Middag utomhus.
 • Frukost utomhus.
 • Alkoholfri dryck (vatten, juice, kaffe eller te).
 • Guidad kanottur, ca två timmar. Flytväst ingår.
 • Guidad ridtur, ca två timmar. Ridhjälm ingår.
 • Bagagetransport. 
 • Guide, som talar svenska, engelska och tyska

Pris per person: 1 695 SEK. Minst två och som mest åtta deltagare.

Trips: 

Aha Lodge ligger bra till för att göra turer till intressanta platser i Lappland, i alla väderstreck. Det finns mycket att upptäcka, här är ett litet urval:

Arjeplog: Arjeplog ligger ca 100 kilometer från Aha Lodge utmed Silvervägen mot Norge. Vintertid testar många bilmärken sina bilar i Arjeplog och samhället sjuder av liv. Sommartid är det lugnare i det vackra samhället. Värt att besöka är Silvermuseét med samiskt silver och samisk historia. Missa inte heller att åka upp på Galtis och njuta av utsikten från det 800 meter höga berget. Här ligger också hotell Silverhatten.

Slagnäs/Gasaheden: På väg till eller från Arjeplog passar det bra att besöka Båtsuoj Samecenter Ägarna Lotta och Tom visar gärna upp sina renar, de traditionella byggnaderna och berättar om det samiska levnadssättet förr och nu.

Polcirkeln/Jokkmokk: En dagstur till Jokkmokk och polcirkeln är nästan ett måste. Efter två till tre timmars bilkörning norrut på E45 når du polcirkeln, porten till Arktis. Om det finns renar på vägen kan det ta lite längre tid. Vi rekommenderar också ett stopp vid bron över Piteälven. Bara fem minuter norr om polcirkeln ligger Jokkmokk, perfekt för ett lunchstopp. Besök den vackra kyrkan från 1800-talet ligger på samma plats som den nedbrunna gamla kyrkan från 1753 och naturligtvis det samiska muséet Ajtte.

Arvidsjaur: Om du kör bil en timme norrut från Aha Lodge kommer du till Arvidsjaur. Med sina 6000 invånare är Arvidsjaur ett stort samhälle, med Lappländska mått. Här hittar du många intressanta shoppingmöjligheter, som Anna Lisas Souvenirshop. Är du sugen på delikatesser från ren och älg ska du besöka Frost AB eller Arvidsjaurs Renslakteri. Missa inte att besöka kyrkan och Lappstaden, ett antal stugor och kåtor som har använts av samerna under kyrkohelgerna i flera hundra år.

Svansele: På vägen mot Skellefteå ligger Svansele Vildmarkscenter. Här finns en häpnadsväckande utställning om djur och växtlivet i Lappland, på marken, i vattnet och i luften – under hela året. Passa på att äta lunch, till exempel Thorbjörns klassiska pyttipanna, tillagad över öppen eld.

Kristineberg: Här finns den omtalade underjordskyrkan 90 meter under jord. Efter att en kristusbild uppenbarat sig i en av gruvans stenväggar blev platsen ett självklart mål för vallfärder, med många besökare varje dag.

Lycksele: Staden i Lappland ligger 150 kilometer från Aha Lodge. Bilfärden till Lycksele går till stor del utmed den oreglerade Vindelälven, sceneriet och ett stopp vid någon av de storslagna forsarna gör bara det resan värd. Väl i Lycksele finns ett av barnen uppskattat äventyrsbad och en djurpark med norrländsk prägel. Här kan du se älg, ren, lodjur, järv och björn på nära håll.
Är du nyfiken på skogsbruk? Då ska du besöka utomhusmuseet Gammplatsen. Här finns bland annat Skogsmuseet som berättar historien om det svenska skogsbruket, från stenyxa till moderna skördare.

Storuman: Många väljer att besöka Storuman på försommaren då ett flertal stora arrangemang går av stapeln. Inte bara marknaden Storumandagarna med Dansgalan lockar besökare. De spektakulära evenemangen Watercross, snöskotertävling på vatten (jodå på sommaren) och SM i Swampsoccer, myrfotboll attraherar också många besökare och deltagare.

Hemavan: Om du kör mot den norska gränsen via Sorsele så kommer du till skidorten Hemavan. Här startar den 45 mil långa Kungsleden, Sveriges mest kända vandringsled vars norra ändpunkt är Abisko i Norrbotten. Invid starten av Kungsleden ligger Fjällbotanisk trädgården. Här är de flesta av fjällvärldens växter planterade och du får en koncentrerad inblick i fjällens botaniska värld.

Ammarnäs:  Byn ligger i en vacker fjälldal vid vägens ände i nordvästra delen av Sorsele kommun. Vägen till den genuina fjällbyn går utmed den vackra Vindelälven. Väl där är ett besök Naturum som har utställningar om natur och kultur ett måste. Gör en vandring på Kungsleden som passerar genom Ammarnäs eller på någon av de andra vandringslederna. Du får inte missa ett besök till Potatisbacken, en kulle där mandelpotatis har odlats i många generationer.

Mo i Rana/Svartisen/Polcirkeln:  Ett par dagars besök till den Norska kusten vid Mo i Rana kan verkligen rekommenderas. Besök Norges näst största glaciär, Svartisen som breder ut sig över 370 km2. Glaciären är lätt att nå sommartid, med en 15 minuters båtresa över sjön Svartisvattnet. Därefter är det fyra kilometers lätt vandring fram till glaciärsjön och glaciärtungan vi Austerdalsisen.

Om du kört till Norge via E12 till Mo i Rana rekommenderar vi att du tar Silvervägen via Arjeplog på din resa tillbaks till Aha Lodge. Du fortsätter då på E6 norrut, kör över Saltfjället där utsikten över fjällkedjan är milsvid. Här gick också ”Blodsvägen” vid tyskarnas järnvägsbygge under andra världskriget. Stanna till vid Polcirkelcentret mitt uppe på fjället och lär dig mer om historien och naturen.